Måndagsboken: Fjärde riketBokens titel: Fjärde riket
Författare: Maria Nygren

Boktipsare: Devin Andersson
Betyg: 4/5


I Fjärde riket möter vi Blenda, som är ny på skolan. Där möter hon LSD, plugghästen som aldrig står upp för sig själv, och Penny, som alltid kopierar andra och inte har någon aning om vem hon själv är. När det är dags för grupparbete blir det de tre som får ta sig an frågan om Hitlers väg till makten.

I klassen finns också Hedvig, en omåttligt populär tjej som till och med lärarna verkar vara rädda för. Blenda inspireras av arbetet de gör tillsammans, och bestämmer sig för att leda de andra på ett korståg. Tillsammans ska de använda Hitlers strategier - alltså inte hans åsikter, utan hur han vann strider - för att ta över skolan och besegra Hedvig. Det går enkelt och Blenda hinner känna segerns sötma, men sedan går saker över styr. Helgar ändamålet alltid medlet?

Den här boken passar den som läser bra och går i sjuan, åttan eller nian. Den är spännande och får en att tänka mycket på hur popularitet fungerar, hur lätt det är att gå för långt och skillnaden mellan att vara en ledare och en diktator. I biblan har vi bara en, så det är först till kvarn som gäller!

0 Comments

Använder Blogger.